Nose work – hunden tränar nosen

Publicerat

17 december, 2020
Jasmine Boman
Jasmine Boman

High Five Hund

Idag kör vi nose work med kryddburkar från IKEA. Varför krångla till det med specialbehållare? Det ska vara enkelt att träna hund! Nose work är en sport som kom till för att hjälpa hundar i hundstall att få ett bättre liv. Hundarna tränas att leta efter en speciell doft som göms tex i ett utrymme, behållare eller på fordon.

Genom att hunden får använda sin fantastiska nos, stimuleras en stor del av hjärnan och hunden får utlopp för sitt naturliga driv av att leta, söka och klara en uppgift på egen hand.På köpet aktiveras hunden kroppsligt när den sträcker, vrider och vänder sig i all iver att hitta doften.

Du kan prova detta hemma. Ta en te-påse och belöna hunden när den nyfiket nosar mot teet. Upprepa 5 gånger, ta en paus på några minuter så bitarna får falla på plats för hunden. Ta fram teet och belöna hunden igen när den nosar mot teet, men andra gången gömmer du tepåsen bakom ett bordsben, hunden får gärna se när du gömmer i början. Ge mycket belöning när hunden nosar mot teet. Och ta en paus, hjärnan måste få processa. Försvåra successivt, träningen ska va så pass enkel att hunden tycker det är roligt och lyckas hitta teet.

Dela gärna med dig av en bild eller tanke i kommentarerna! Lycka till 🐶

Läs mer om tävlingsformen nose work https://www.snwk.se/nose-work/

Blogg – allt om hundar och träning

Blogg – allt om hundar och träning

Klappa din hund

Klappa din hund

Oxytocin, även kallat "må-bra-hormon" utsöndras vid beröring. När du klappar din hund får både du och din fyrbenta vän en dos. Hormonet har en rad positiva effekter i kroppen och på relationer för så väl människor som hundar. Bland annat stärker det känslan av...

Valpkurs – vad lär sig valpen?

Valpkurs – vad lär sig valpen?

Som liten hund i ett mänskligt samhälle behöver du lära dig massor. Du ska förstå hur en buss låter, vad du bör göra vid ett främmande möte på gångvägen, hur du pratar med andra fyrbenta. Du ska förstå när din människa inte vill leka med dig mer och du måste kunna...

Vilken hundinstruktör anlitar du?

Vilken hundinstruktör anlitar du?

I hundbranschen finns inga skyddade titlar. Spana efter H-märket!Vem som helst kan kalla sig hundinstruktör, hundfrisör eller hundfysioterapeut och starta sin verksamhet. Kanske är det en person som vet att kunderna behöver kunskap och ser till att skaffa sig den. Men...